Την ενοχή 6 κατηγορουμένων για την εθνική τραγωδία στο Μάτι αποφάσισε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών.
Ειδικότερα για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή και δια παραλείψεως καθώς και για σωματικές βλάβες κατά συρροή, καταδικάζονται τα 5 τότε υψηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστικής και ο ιδιοκτήτης του ακαθάριστου οικοπέδου Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος για εμπρησμό από αμέλεια στο Μάτι.
Συγκεκριμένα τα 5 τότε υψηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστικής που καταδικάστηκαν είναι:
- Σωτήρης Τερζούδης τότε αρχηγό της Πυροσβεστικής (ανθρωποκτονία από αμέλεια και σωματική βλάβη από αμέλεια για την εκτροπή ελικοπτέρου)
- Βασίλης Ματθαιόπουλος τότε υπαρχηγό (ανθρωποκτονία από αμέλεια για το θάνατο 9 ανθρώπων στη θάλασσα)
- Ιωάννης Φωστιέρης τότε επικεφαλής του ΕΣΚΕ (ανθρωποκτονία από αμέλεια)
- Νικόλαος Παναγιωτόπουλος τότε Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών (ανθρωποκτονία από αμέλεια για 102 ανθρώπων, σωματική βλάβη από αμέλεια 32 ανθρώπων),
- Χαράλαμπος Χιώνης τότε Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής (ανθρωποκτονία από αμέλεια για 102 ανθρώπων, σωματική βλάβη από αμέλεια 32 ανθρώπων) και
- Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος κάτοικο από την αυλή του οποίου ξεκίνησε η φωτιά.
Αθώοι όλοι οι αυτοδιοικητικοί
Αθώοι κρίθηκαν τα στελέχη της Πυροσβεστικής Χρήστος Γκολφίνος, Φίλιππος Παντελεάκος, Δαμιανός Παπαδόπουλος, Χρήστος Λάμπρης, Χρήστος Δροσόπουλος, Γεώργιος Πορτοζούδης και Στέφανος Κολοκούρης, ο τότε αξιωματικός στα Εναέρια Μέσα της ΕΛΑΣ Χαράλαμπος Συρογιάννης.
Ο τότε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, η τότε περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και οι τότε δήμαρχοι Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης και Πεντέλης Δημήτριος-Στέργιος Καψάλης κρίθηκαν επίσης αθώοι.
Παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση αθωώθηκαν επίσης, οι Βάιος Θανασιάς τότε αντιδήμαρχος δήμου Μαραθώνα, Ευάγγελος Μπουρνούς τότε δήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου, και ο Αντώνης Παλπατζής τότε αντιδήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου.
Δριμύ κατηγορώ από τους συγγενείς των θυμάτων
Τεράστια είναι η οργή των συγγενών των 104 νεκρών της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, για τη δικαστική απόφαση καταδίκης μόνον 6 κατηγορουμένων, εκ των οποίων οι 5 είναι οι υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής.
«Το δικαστήριο είναι προσβολή στους νεκρούς, στους ζωντανούς και την αλήθεια!», φώναζε έξαλλος συγγενής θυμάτων απευθυνόμενους στους δικαστές του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών.
«Περίμενα έξι χρόνια, θα το πάθω το εγκεφαλικό σήμερα. Δε μπορώ κυρία πρόεδρε, δε μπορώ», οι κραυγές απόγνωσης άλλου προσώπου.
Κατά την αποχώρηση των δικαστών από τη δικαστική αίθουσα, οι συγκεντρωμένοι συγγενείς ξέσπασαν σε γιουχαϊσματα και ύβρεις προς τους δικαστικούς λειτουργούς. Τους φώναζαν «Ντροπή».
Κατάρες και ύβρεις στους καταδικασμένους πυροσβέστες
Το δικαστήριο, μετά από 18 μήνες ακροαματικής διαδικασίας, περισσότερους από 150 μάρτυρες, οι περισσότερες εκ των οποίων συγκλόνισαν το ακροατήριο και την κοινή γνώμη, καταθέσεις των ειδικών πραγματογνωμόνων και απολογίες των 21 κατηγορουμένων, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι για τη φονική πυρκαγιά, μια από τις χειρότερες σε αριθμό θυμάτων στην παγκόσμια ιστορία, η κύρια ευθύνη «κλίνει» προς τους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής που ήταν επιφορτισμένοι με τη διαχείριση της επικίνδυνης πυρκαγιάς και δεν έπραξαν στο ακέραιο το καθήκον τους.
«Έπρεπε από μόνοι τους να μπουν στη φύλαξη! Όλοι αθώοι; Δεν υπάρχει δικαιοσύνη!» φώναξε συγγενής θύματος που πήγε μπροστά στο εδώλιο και άρχισε να φωνάζει στους κατηγορούμενους.
«Καταραμένοι, δεν έχετε τσίπα! Ούτε ένα συγγνώμη» φώναξε άλλη συγγενής θύματος, ενώ πολλοί ξέσπασαν σε κλάματα.
Συγγενείς νεκρών ξέσπασαν σε κλάματα, πέφτοντας ο ένας στην αγκαλιά του άλλου.
Στην κατάμεστη δικαστική αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου της Αθήνας, οι συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας και οι πολυεγκαυματίες ανέμεναν με πολύ μεγάλη αγωνία τη δικαστική ετυμηγορία.