HighlightsΚοζάνηΠείτε μας εσείςΣτιγμιότυπα

Η Υψηλή Γέφυρα των Σερβίων: Πώς ξεκίνησαν όλα (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Η Υψηλή Γέφυρα των Σερβίων είναι μια από τις μακρύτερες γέφυρες της Ελλάδας. Το συνολικό της μήκος είναι 1.372 μέτρα. Η γέφυρα αποτελεί τμήμα της Εθνικής Οδού Κοζάνης – Λάρισας και βρίσκεται 15 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Κοζάνης και 7 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Σερβίων. Είναι η μία από τις δύο γέφυρες της λίμνης, μαζί με την γέφυρα του Ρυμνίου, η οποία βρίσκεται νοτιοδυτικά κοντά στην Αιανή και είναι μικρότερη σε μήκος (615 μέτρα).

Τα έργα για την κατασκευή της ξεκίνησαν 16 Μαρτίου 1972. Τη μελέτη του έργου εκπόνησε το Τμήμα Μελετών της Ξ.Ε.Κ.Τ.Ε. Α.Ε., συνεργαζόμενο με τον καθηγητή Ρικάρντο Μοράντι, ενώ τη γεωτεχνική μελέτη του έργου εκπόνησε το Τεχνικό Γραφείο Γεωτεχνικών Μελετών «Ηλίας Σωτηρόπουλος και Συνεργάται». Δόθηκε για χρήση το 1975, αλλά εγκαινιάστηκε το Νοέμβριο του 1976, όταν δημιουργήθηκε η τεχνητή λίμνη του Πολυφύτου.

Αποτελείται από 27 κολόνες, η μεγαλύτερη έχει ύψος 53 μέτρα η δε βάση της κατασκεύασθηκε στον πυθμένα του ποταμού Αλιάκμονα (251,50).

Αξίζει να σημειωθεί πως η γέφυρα αυτή είναι η 5η κατά σειρά που χτίστηκε στο σημείο εκείνο. Οι τέσσερις προηγούμενες ήταν φυσικά μικρότερες και κατασκευάστηκαν πριν δημιουργηθεί το φράγμα και η τεχνητή λίμνη.

Η πρώτη γέφυρα ήταν μεταλλική και κατασκευάστηκε μεταξύ  1884-1890. Τον Απρίλιο του 1941 οι συμμαχικές δυνάμεις, θέλοντας να εμποδίσουν τους Γερμανούς, ανατίναξαν την μεταλλική αυτή γέφυρα.  Οι Γερμανοί κατασκευάζουν όμως αμέσως μια πρόχειρη (τη δεύτερη) στην ίδια θέση με την προηγούμενη, η οποία είναι ξύλινη. Δυο χρόνια περίπου αργότερα (1943)  Έλληνες αντάρτες πυρπολούν την ξύλινη αυτή γέφυρα, επιδιώκοντας την καθυστέρηση των Ιταλικών στρατευμάτων. Αμέσως το μηχανικό των Ιταλών κατασκευάζει νέα ξύλινη γέφυρα την τρίτη κατά σειρά.Το 1953 κατασκευάζεται η νέα Γέφυρα Σερβίων μεταλλική πάλι, η τέταρτη στη σειρά.

Να αναφέρουμε ακόμη πως στις 16 Μαρτίου 2023 η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ανακοίνωσε την ολική απαγόρευση κυκλοφορίας στην Υψηλή Γέφυρα Σερβίων, ενώ στις 16 Μαρτίου 1972 ξεκίνησαν τα έργα για την κατασκευή της. Τυχαίο;;

Για το άρθρο χρησιμοποιήθηκαν πληροφορίες και φωτογραφίες από το Wikipedia, Σερβίων Φρουρός  και visitneraida.gr

Μπείτε σ’ αυτά και μάθετε ακόμη περισσότερα!

Αφήστε ένα σχόλιο

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την διαχείριση των προσωπικών σας δεδομένων από το kouzounews.gr

Το kouzounews.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό. Φυσικά αν θέλετε μπορείτε να αρνηθείτε. Αποδοχή Περισσότερα