HighlightsΚοζάνηΤοπικά Νέα

Γαλατινή Κοζάνης – Ανεμογεννήτριες χρηματοδοτούν την εγκατάσταση φυσικού αερίου 

Στον ορεινό όγκο του Άσκιου, σε υψόμετρο 1.050 μέτρων, βρίσκεται ο οικισμός της Γαλατινής, ο οποίος αντιμετωπίζει τις ισχυρές ριπές ανέμων από ψηλά.

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Δέσποινα Αμαραντίδου, επισκέφθηκε μια περιοχή όπου το φυσικό αέριο θα προσφέρει καθαρή ενέργεια στα νοικοκυριά μέσω σύνδεσης.

Στο λεκανοπέδιο που περιβάλλεται από απογυμνωμένους βράχους έχουν τοποθετηθεί 25 ανεμογεννήτριες οι οποίες ανταποδίδουν οικονομικά οφέλη στους κατοίκους.

Όπως τόνισε ο Γιώργος Μαγιάγκας, αντιδήμαρχος οικονομικών του Δήμου Βοΐου, η Δημοτική Αρχή διεκδίκησε και πέτυχε να πάρει ανταποδοτικά χρήματα και μηχανήματα για την τοποθέτηση και την λειτουργία των ανεμογεννητριών.

«Σε αυτό το υψόμετρο και με ένα βαρύ χειμώνα τα 2,2 εκατ. ευρώ, που πήρε ο δήμος πέρα από τα τέλη είναι πολύ σημαντικό. Επίσης, ο δήμος προνόησε για την προμήθεια 400 λεβήτων και χωρίς χρέωση εγκατάστασης του συστήματος, οι κάτοικοι- καταναλωτές θα πληρώσουν μόνο τον λογαριασμό του αερίου όταν θα συνδεθούν στο δίκτυο». Το αέριο θα φτάσει στην Γαλατινή με την μορφή συμπιεσμένου αερίου και με δυο αποσυμπιεστές θα γίνεται η κατ’  οίκον διανομή.

Η ενέργεια έγινε ο μεγάλος ρυθμιστής της ζωής και η διασφάλισή της είναι το μέγα ζητούμενο. Υπέρ της πράσινης ανάπτυξης, αλλά εναντίον της άναρχης ανάπτυξης των πάρκων ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών, δηλώνει ο κ. Μαγιάγκας. Όπως εξηγεί για την Γαλατινή με έκταση 600 στρέμματα έχουν κατατεθεί στην ΡΑΕ αιτήσεις για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σε 24.000 στρέμματα.

Αφήστε ένα σχόλιο

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την διαχείριση των προσωπικών σας δεδομένων από το kouzounews.gr

Το kouzounews.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό. Φυσικά αν θέλετε μπορείτε να αρνηθείτε. Αποδοχή Περισσότερα