Το συγκλονιστικό περιστατικό της επίθεσης, που είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο, με τσεκούρι ενός 45χρονου άνδρα στην Εφορία Κοζάνης τον Ιούλιο του 2020 και το οποίο είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο του υπαλλήλου και τον βαρύτατο τραυματισμό άλλων δύο, όπως είχε γράψει το dikastiko.gr, ήρθε ξανά στο προσκήνιο με την απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Κοζάνης.
Σύμφωνα με αυτήν, στους συγγενείς του εφοριακού, που έχασε τη ζωή του, επιδικάζεται αποζημίωση 194.000 ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο. Συγκεκριμένα το Διοικητικό Πρωτοδικείο Κοζάνης «αναγνωρίζει την υποχρέωση του εναγόμενου Ελληνικού Δημοσίου να καταβάλει στην πρώτη ενάγουσα … σύζυγο του θανόντος …, για τον εαυτό της ατομικώς το ποσό των ογδόντα χιλιάδων (80.000) ευρώ και για λογαριασμό του ανήλικου τέκνου της και τέκνου του θανόντος, … το ποσό των εκατόν δέκα χιλιάδων (110.000) ευρώ, και στη δεύτερη ενάγουσα …, πεθερά του θανόντος, το ποσό των τεσσάρων χιλιάδων (4.000) ευρώ, νομιμοτόκως, από την επίδοση της αγωγής τους σε αυτό, την 11.11.2021».
Στην απόφαση του Δικαστηρίου τονίζεται πως «λαμβάνοντας, ειδικότερα, υπόψη τις συνθήκες υπό τις οποίες συντελέσθηκαν οι παράνομες παραλείψεις των οργάνων του εναγομένου (σ.σ. Δημοσίου), τις συνθήκες υπό τις οποίες επήλθε ο θάνατος του … εν ώρα υπηρεσίας, και ιδίως το βίαιο, απρόκλητο και αναπάντεχο αυτού, την έλλειψη συντρέχοντος πταίσματος του, την ηλικία του κατά το χρόνο του θανάτου του (55 ετών), τον βαθμό συγγένειάς του με τους ενάγοντες και τους δεσμούς που κατά τα διδάγματα της κοινής πείρας τους συνέδεαν, και ιδιαιτέρως τη στενή συγγενική σχέση του με την πρώτη ενάγουσα και τον …, τέκνο τους, οι οποίοι, κατά τα διδάγματα της κοινής πείρας και λογικής, και όπως προκύπτει από τις με αρ. 77 και 78/29.3.2023 ένορκες βεβαιώσεις, συνδέονταν με τον θανόντα με αισθήματα αγάπης και στοργής και δοκίμασαν βαθύτατο πόνο και θλίψη από τον απροσδόκητο θάνατό του».
Ο δράστης σε πρώτο βαθμό καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση. Το δικαστήριο του επέβαλε επιπλέον 15 χρόνια για απόπειρα δολοφονίας των δυο εργαζομένων που τραυμάτισε, μια εκ των οποίων έχασε το μάτι της και πέρασε από Γολγοθά για εισπράξει αποζημίωση 30.000 ευρώ καθώς το Δημόσιο δεν αναγνώρισε μεγαλύτερη, ισχυριζόμενο πως δεν υπήρξαν ευθύνες σύμφωνα με το dikastiko.gr.
Συνολικά πλέον της ισόβιας κάθειρξης επέβαλε 26 έτη ποινή φυλάκισης για τις πράξεις της απόπειρας δολοφονίας, της οπλοχρησίας και της οπλοκατοχής. Σύμφωνα με μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων στην ΕΡΤ, ο δράστης μπήκε στη ΔΟΥ έχοντας την τσάντα του, έδωσε τα στοιχεία του κανονικά, θερμομετρήθηκε και δήλωσε ότι πάει στον 2ο όροφο, στο κεφάλαιο. Εκεί άνοιξε την πόρτα, έβγαλε το τσεκούρι από την τσάντα του και άρχισε να χτυπά με τυφλή μανία, τραυματίζοντας 4 άτομα.
Όπως ανέφεραν τότε οι μάρτυρες, ο δράστης “ήταν ψυχρός και ψύχραιμος, αποφασισμένος να σκοτώσει”. Μετά τα πρώτα δευτερόλεπτα του σοκ, ο προϊστάμενος του τμήματος κεφαλαίου της ΔΟΥ Κοζάνης έπεσε επάνω του και πάλεψε μαζί του, ενώ ο δράστης προσπαθούσε ακόμη και πεσμένος στο έδαφος να χτυπήσει. Ο διευθυντής της ΔΟΥ πάλεψε αρκετά λεπτά μαζί του και τελικά, με τη βοήθεια ενός συμβασιούχου και μιας υπαλλήλου, κατόρθωσαν να τον ακινητοποιήσουν και να τον αφοπλίσουν.
Οι ισχυρισμοί των συγγενών του θύματος
Όπως αναφέρουν «ο δράστης εισήλθε στο κτήριο όπου στεγάζεται η Δ.Ο.Υ. Κοζάνης φέροντας- μαζί με άλλα φονικά όπλα- τσεκούρι συνολικού μήκους με τη λαβή 43 εκατοστών, χωρίς να υποβληθεί σε έλεγχο (από άνθρωπο ή μηχάνημα), έφτασε ανενόχλητος, έχοντας απεριόριστό χρόνο στην διάθεση του, στο γραφείο όπου εργαζόταν ο …. και του επιτέθηκε, τραυματίζοντας τον θανάσιμα χωρίς να υπάρχει κάποιος ή κάτι να τον εμποδίσει (κλειστές πόρτες ή φύλακας)».
Συγκεκριμένα, κατά τους ισχυρισμούς των συγγενών, «τα αρμόδια όργανα του εναγομένου παρέλειψαν να λάβουν τα ακόλουθα μέτρα: α) να αναθέσουν σε εταιρεία παροχής υπηρεσιών ασφαλείας την φύλαξη του κτιρίου όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες της Δ.Ο.Υ Κοζάνης, με τοποθέτηση στην είσοδο του υπαλλήλου αρμόδιου για τον έλεγχο των εισερχομένων προσώπων, β) να απαγορεύσουν την είσοδο στο κτήριο του κοινού χωρίς προγραμματισμένο ραντεβού ή να προβλέψουν ειδική διαδικασία εισόδου αποκλειστικά με ραντεβού, γ) να προμηθευθούν και να εγκαταστήσουν στην είσοδο του κτηρίου μαγνητική πύλη ανίχνευσης μετάλλων και ανιχνευτή αντικειμένων, δ) να αναθέσουν σε κατάλληλο προσωπικό τον φυσικό έλεγχο των χειραποσκευών των εισερχόμενων στο κτίριο και ε) να μεριμνήσουν για την προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία ειδικού λογισμικού προκειμένου να ελέγχεται η είσοδος και η έξοδος των προσώπων από αυτό».
Υποστηρίζουν δε ότι «αν τα μέτρα αυτά είχαν ληφθεί, κατά τα διδάγματα της κοινής πείρας, η επίθεση θα είχε αποτραπεί ή, τουλάχιστον, οι δυσμενείς συνέπειές της θα είχαν περιοριστεί και θα είχε αποφευχθεί ο θάνατος του συγγενούς τους, διότι θα είχε εντοπιστεί το φονικό όπλο που κουβαλούσε ο δράστης στον σάκο του και αυτός δεν θα είχε καταφέρει να τραυματίσει θανάσιμα τον συγγενή τους».
Πηγή:dikastiko.gr